Allmänna villkor och bestämmelser för medgivande och betalning via Ping Payments Direktdebitering (Autogiro)

Claudia

Senast uppdaterad för 8 månader sedan

1. Allmän introduktion till tjänsten

1.1 Ping Payments Direktdebitering är en tjänst som har utvecklats av Ping Payments AB (registreringsnummer 559123-5378), ett svenskt licensierat betalningsinstitut) (”Ping Payments”), enligt vilken du (”Användaren”) ger Ping Payments ett mandat att genomföra återkommande betalningar från Användarens bankkonto via autogiro till en leverantör som tillhandahåller en produkt eller tjänst till Användaren (”Leverantören”), (”Tjänsten”).

1.2 Genom att lämna ditt medgivande till den medgivandetext för autogiro (”Medgivandetext”) som du hittar i samband med att du väljer vilket bankkonto du vill ansluta och genom att godkänna dessa Villkor och Bestämmelser ger Användaren Ping Payments ett mandat att dra pengar från det anslutna kontot via autogiro. Beloppet som ska dras aviseras till Användaren av Leverantören. Dragningen från ditt bankkonto sker inom sju bankdagar från det att Ping Payments initierar dragningen.

1.3 Saknas täckning på kontot dagen då beloppet ska dras så kan nya försök komma att göras. Alternativt kan Användaren komma att uppmanas betala beloppet med annan betalningsmetod. Saknas täckning på kontot vid dagen beloppet ska dras kan avgifter och dröjsmålsränta tillkomma i enlighet med vad som avtalats.

1.4 Tjänsten erbjuds inte av Användarens bank och är inte ansluten till Användarens bank. Tjänsten tillhandahålls till Användaren av Ping Payments, via Leverantören. Läs igenom Villkoren och Bestämmelserna noga. Gå inte vidare med transaktionen om du inte accepterar Villkoren och Bestämmelserna.

1.5 Dessa Villkor och Bestämmelser innehåller informationen som Ping Payments ska tillhandahålla till Användaren enligt 4 kapitlet 10 § i Lag (2010:751) om betaltjänster (”Betaltjänstlagen”). Användaren kan när som helst begära att få en kopia på dessa Villkor och Bestämmelser genom att skicka en fråga till Ping Payments via de kanaler som anges under avsnitt 14 nedan.

1.6 Dessa Villkor och Bestämmelser kan komma att bli justerade från tid till en annan. För det fall att en ändring av villkoren sker kommer den reviderade versionen av dessa Villkor och Bestämmelser att anges med ett nytt versionsnummer. Användaren kommer att få en kopia av de uppdaterade Villkoren och Bestämmelserna senast 2 månader innan de föreslagna ändringarna träder i kraft. Användaren kan antingen acceptera eller avvisa ändringarna innan de träder i kraft. Användaren ska anses ha accepterat ändringarna till Villkoren och Bestämmelserna om Användaren inte meddelat Ping Payments annat innan ändringarna föreslås att träda i kraft. Om Användaren avvisar ändringarna, ska Användaren ha rätt att säga upp dessa Villkor och Bestämmelser utan extra kostnad

och med omedelbar effekt fram till dagen som ändringarna skulle ha trätt i kraft.

2. Inloggningsinformation och liknande som tillhandahålls av användaren

2.1 Uppsättningen av autogiromedgivandet, som görs genom att Användaren loggar in på sin internetbank med BankID och väljer vilket konto denne vill ansluta till medgivandet, ska anses utföras av kontots auktoriserade användare. Den inloggningsinformation som tillhandahålls av Användaren i samband med inloggningen samlas in och behandlas av Ping Payments. Ping Payments vidarebefordrar informationen via tjänstens gränssnitt till motsvarande gränssnitt i Användarens internetbank över en etablerad, säker anslutning. All kommunikation som överförs vid användning av tjänsten är krypterad och Användarens hemliga inloggningsinformation lagras aldrig utan vidarebefordras till motsvarande inmatningsfält hos vald bank.

3. Information om användaren

3.1 Genom att godkänna autogiromedgivandet med BankID bekräftar Användaren att Ping Payments hämtar information om Användaren från Användarens internetbank och behandlar informationen i enlighet med, och för de syften som anges i Integritetspolicy.

4. Obehöriga transaktioner

4.1 Har det genomförts en obehörig transaktion från Användarens bankkonto till följd av att Användaren har underlåtit att skydda sin personliga inloggningsinformation, ansvarar Användaren för beloppet, dock högst 5 000 kr. Om den obehöriga transaktionen har genomförts till följd av grov oaktsamhet, ska Användaren stå för hela beloppet, dock högst 15 000 kr. Har Användaren handlat

särskilt klandervärt, ansvarar Användaren dock för hela beloppet. För det fall att Användaren har rätt till ersättning enligt denna punkt 4.1 ansvarar Användarens bank för dessa anspråk.

4.2 Om Användaren upptäcker att det har skett felaktigt genomförda dragningar eller obehöriga transaktioner på Användarens bankkonto med Tjänsten ska Användaren meddela det till Ping Payments omedelbart. Användaren ska även meddela dennes bank så snart det kan ske efter att ha fått vetskap om de obehöriga transaktionerna, annars ansvarar Användaren för hela beloppet. Om även någon annan än Användaren är behörig enligt kontoavtalet ska den andra personens handlande räknas som om Användaren själv hade handlat.

5. Information om betalningstransaktioner

5.1 På begäran av Användaren ska Ping Payments tillhandahålla Användaren en lista över betalningstransaktioner som utförts enligt autogiromedgivandet innehållande följande uppgifter:

• Uppgifter som gör det möjligt att identifiera betalningstransaktionen samt, när det är lämpligt, uppgifter som avser betalningsmottagaren;transaktionens belopp i den valuta som används i betalningsordern; uppgift om valuteringsdag för debitering eller datum när betalningsordern togs emot; och information om växlingskurs om sådan använts enligt avsnitt 13.2.

5.2 Ping Payments ska inte behöva tillhandahålla informationen ovan mer än en gång i månaden. Informationen kommer att skickas till Användaren via mail.

6. Allmänna krav på kvalificering för att få använda tjänsten

6.1 För att använda Tjänsten måste Användaren vara minst arton (18) år, eller ha uppnått sådan ålder som krävs av Leverantören, ha kapacitet att ingå juridiskt bindande avtal och rätt att disponera över de tillgångar som finns tillgängliga i Användarens bank. Användaren garanterar härmed att nämnda krav är uppfyllda. Användaren garanterar även att denne inte ska använda Tjänsten för något syfte som bryter mot dess överenskommelser med tredje parter eller tillämplig lagstiftning. Användaren är personligt ansvarig för alla sådana brott och tillstår, genom att använda Tjänsten, att användningen av densamma inte resulterar i något sådant brott.

7. Transaktionstider

7.1 Användaren är medveten om att betalningar som genomförs via autogiro går genom vanliga clearingsystem vilket innebär att det i undantagsfall kan ta upp till tre (3) bankdagar innan Användarens betalning når Leverantören.

8. Betalningsorder

8.1 När Användaren har lämnat sitt medgivande till betalning via autogiro skickar Leverantören en betalningsorder till Ping Payments för varje betalning som ska dras från Användarens bankkonto. Denna betalningsorder anses mottagen när Leverantören skickar ordern till Ping Payments. Ping Payments meddelar Bankgirot som kontrollerar att ett giltigt autogiromedgivande finns och instruerar sedan Användarens bank att debitera relevant summa från Användarens bankkonto.

9. Återkallning av betalningsorder

9.1 Om Användaren vill stoppa en kommande betalning med Ping Payments i enlighet med Medgivandetexten avsnitt 2.5 (Stoppa betalning (återkallelse av betalningsorder)), måste Användaren informera Ping Payments om detta via de kanaler som anges under avsnitt 14 nedan senast klockan 16.00 CET två bankdagar innan dagen för debitering.

10. Avstängning av tjänsten

10.1 Ping Payments kan temporärt behöva stänga av Tjänsten för att genomföra tekniska uppdateringar eller justeringar av Tjänsten i syfte att anpassa Tjänsten efter relevanta lagar och föreskrifter.

11. Ansvar och ersättning

11.1 Ping Payments är ansvarigt gentemot Användaren för betalningstransaktioner som genomförs via Tjänsten i den utsträckning som anges i Betaltjänstlagen (2010:751), tillämplig från tid till annan. Såvida det inte följer av tvingande, tillämplig, lag är Ping Payments inte under några omständigheter ansvarigt gentemot Användaren för direkta eller indirekta förluster eller skador som uppstått på

grund av användning av Tjänsten.

11.2 Användarens köp av varor, tjänster, digitalt innehåll eller övrigt av Leverantören kommer att vara föremål för Leverantörens villkor och bestämmelser. Ping Payments är inte på något sätt ansvarig för Leverantörens handling eller underlåtenhet. Vänligen tillse att du har läst och accepterat Leverantörens villkor och bestämmelser innan du använder Tjänsten.

12. Återbetalningar

12.1 Användaren har rätt att begära en återbetalning av en betalning som genomförts under dessa

Villkor och Bestämmelser i följande situation:

• betalningstransaktionens exakta belopp inte angavs i samband med att den godkändes, och
  • betalningstransaktionens belopp överstiger det belopp som Användaren rimligen kunde ha förväntat sig med hänsyn till sitt tidigare utgiftsmönster, bestämmelser i dessa Villkor och Bestämmelser och andra relevanta omständigheter.

12.2 Eventuella krav på återbetalning enligt avsnitt 12.1 måste framställas av Användaren till Ping Payments eller till Användarens bank inom åtta veckor från det att medlen debiterades Användarens konto.

12.3 Ping Payments ska inom tio bankdagar från mottagandet av begäran om återbetalning antingen återbetala det belopp som transaktionen avser eller ange skälen för att återbetalning vägras. Om återbetalning vägras kan Användaren lämna ett klagomål mot Ping Payments i enlighet med avsnitt 19.2.

13. Avgifter som tillämpas av användarens bank

13.1 Vid genomförandet av en betalningstransaktion via Tjänsten kan en avgift som debiteras Användarens bankkonto komma att tas ut i överensstämmelse med villkoren i avtalet mellan Användaren och dennes bank. Genom att använda Tjänsten tillstår Användaren att han eller hon ensam har ansvaret för alla avgifter som kan tas ut av hans eller hennes bank vid genomförande av

betalningar/transaktioner.

13.2 Ping Payments tar inte ut några avgifter från Användaren för användandet av Tjänsten.

14. Klagomål och meddelanden om fördröjning, avbrott, funktionsstörning och liknande

14.1 Om Användaren upptäcker funktionsstörningar i Tjänsten ska Ping Payments meddelas om detta omedelbart. Frågor och klagomål avseende Tjänsten skickas till Ping Payments via ett e-postformulär på Ping Payments hemsida, https://www.pingpayments.com, eller via e-post till ping@pingpayments.com. Användare kan även kontakta Ping Payments Klagomålsansvarig genom att sända ett brev till postadress:

Ping Payments AB

Att: Klagomålsansvarig

Signalgatan 7

702 25 Örebro

Sverige

14.2 Ping Payments kommer att svara på frågor eller klagomål elektroniskt och på Svenska Användaren har dock rätt att begära att ett svar ska översättas till det officiella språk som gäller i det land där Tjänsten tillhandahålls.

14.3 Ping Payments följer Finansinspektionens allmänna råd om klagomålshantering (FFFS 2002:23) och hanterar inkomna klagomål i enlighet med gällande regelverk.

15. Force majeure

15.1 Ping Payments kan inte under några förhållanden hållas ansvarigt för någon ekonomisk förlust, fördröjning eller bristande prestanda i den utsträckning sådan förlust, fördröjning eller brist orsakas av brand, översvämning, explosion, krig, strejk, embargo, statliga krav, civila eller militära myndigheter, dataintrång, denial-of-service-attack (DoS-attack), Användarens olagliga handlingar

eller någon annan orsak som ligger utom Ping Payments rimliga kontroll.

16. Misstänkt kriminell aktivitet och liknande

16.1 Ping Payments förbehåller sig en ensidig rätt att vidta lämpliga åtgärder, registrera och suspendera en av Användarens transaktioner vid misstänkt kriminell eller olaglig aktivitet, nära förestående civilmål initierat av tredje part till följd av tillhandahållande av Tjänsten eller någon annan handling eller underlåtenhet som allvarlig funktionsstörning eller missbruk av Tjänsten som kan exponera Användaren eller Ping Payments för skada, oavsett sådan potentiell skadas natur.

17. Bestämmelser om kundkännedom och användarens skyldigheter att tillhandahålla information

17.1 De transaktioner som genomförs av Användaren är föremål för övervakning i syfte att följa tillämpliga bestämmelser gällande bekämpning av penningtvätt och finansiering av terrorism. De policyer och den praxis som tillämpas revideras ständigt och kan variera från tid till annan samt är beroende av förhållanden som rör användaren som transaktionsmönster, geografisk position och liknande. Register kan föras i syfte att följa tillämpliga bestämmelser och ytterligare information kan begäras från Användaren för att fastställa svar på frågor rörande identitet, transaktionssyfte och kapitalets ursprung. Genom att genomföra en transaktion via Tjänsten, åtar sig Användaren att tillhandahålla all sådan information som kan anses nödvändig för dessa syften och tillstår att underlåtenhet att uppfylla sådana begäranden kan resultera i att Ping Payments vägrar genomföra en transaktion, samt på längre sikt även kan komma att avsluta Tjänsten.

18. Ogiltighet

18.1 Om någon bestämmelse i dessa Villkor och Bestämmelser befinns vara ogiltig eller icke verkställbar av någon domstol eller någon kompetent jurisdiktions förvaltningsmyndighet, ska denna ogiltighet eller icke-verkställbarhet inte påverka de övriga bestämmelserna i detta avtal, vilka ska fortsätta gälla fullt ut. Om någon bestämmelse i dessa Villkor och Bestämmelser på något vis befinns vara ogiltig eller icke verkställbar, men skulle upphöra att vara ogiltig eller icke verkställbar om någon del av bestämmelsen ströks, ska bestämmelsen i fråga tillämpas med sådan modifiering som kan vara nödvändig för att göra den giltig och verkställbar.

19. Tillämplig lag

19.1 Dessa allmänna Villkor och Bestämmelser ska lyda under svensk lagstiftning. Tvister ska i första hand lösas genom förhandlingar i god anda mellan parterna efter att ett krav har ställts av Användaren, efter vilket Ping Payments ska pröva kravet inom trettio (30) dagar. Om parterna inte kan göra upp i godo avseende kravet, ska tvisten lösas i överensstämmelse med bestämmelserna för civilmål.

19.2 En Användare kan även kontakta Allmänna reklamationsnämnden (ARN) för att få hjälp och vägledning i sitt klagomål. En Användare kan även få råd och information om hur denne kan ta ett klagomål vidare genom Konsumenternas Bank- och finansbyrå samt genom Användarens lokala konsumentombud.

20. Avtalstid och uppsägning

20.1 Dessa allmänna Villkor och Bestämmelser gäller tillsvidare till dess att Användaren säger upp Tjänsten eller att Ping Payments säger upp dessa Villkor och Bestämmelser. Uppsägningen har omedelbar effekt men påverkar inte de skyldigheter som finns i dessa allmänna Villkor och Bestämmelser vad avser pågående eller genomförda betalningar och/eller återbetalningar.

Ping Payments AB (559123-5378)

Signalgatan 7

702 25 Örebro, Sverige

Hemsida: Betaltjänster för marknadsplatser, plattformar och SaaS-tjänster /

Epost: ping@pingpayments.com

Under tillsyn av Svenska Finansinspektionen

Box 7821

103 97 Stockholm

Email: finansinspektionen@fi.se

Telefon: +46 8 408 980 00

Ping Payments AB (org.nr 559123-5378) är ett svenskt auktoriserat betalningsinstitut under tillsyn av Finansinspektionen. Ping Payments bedriver tillståndspliktig betaltjänstverksamhet i enlighet med lagen (2010:751) om betaltjänster och Direktiv (EU) 2015/2366 om betaltjänster (PSD2) och har genom underrättelse till Finansinspektionen tillstånd att tillhandahålla betaltjänster inom EU/EES.

Örebro 2023-01-11 (version 2023-01)